Здравейте, дриймъри!

Както някои от вас, които следят  YouTube канала ми, знаят, в края на декември се подложих на една интересна и доста хвалена процедура – FX CO 2 лазерен рисърфисинг. Време е да ви разкажа малко повече за процедурата и резултатите, които постигнах с нея.

Лазарен рисърфисинг
Преди, по време на зарастване и след процедурата

Лазерният рисърфисинг (разбирайте пилинг) е фракционирана лазерна процедура, изключително полезна при проблеми с кожата и допълнително стимулира образуването на нов колаген. Тази процедура намалява бръчки, пигментации, белези от акне и други. Това беше и причината да избера тази процедура – страдах от акне и след като успях да овладея пъпките, беше време да се погрижа за белезите и неравната текстура, които ми останаха за спомен. Като цяло имах нужда по-дълбок пилинг и процедура, която да запази и подобри резултатите (с пъпките), които вече бях постигнала.

Лазерът, с който се извършва процедурата е фракционен – той обработва (според мен изгаря) само части от кожата, като се оставят здрави части („мостчета“) между тях, които помагат за бързото зарастване и възстановяване след процедурата. Лазерът действа на както на повърхността на кожата,така и в дълбочина, като изгарянето е съобразено с типа кожа, нейното състояние и резултатите, които се целят – заличаване на белези, фини бръчки и други.

лазерен рисърфисинг
С обезболяващия гел преди процедурата и как изглежда лицето веднага след нея

FX CO 2 лазерен рисърфисинг третира различни проблеми. Използва се за намаляване на фините линии и бръчките, изглаждане на неравностите по кожата след акне, за цялостно подобряване на текстурата на кожата, за освежаване и за стимулиране на производството на колаген.

Процедурата се извършва от специалист дерматолог. Моята процедура беше извършена от д-р Кованджийска от клиника Виа-Медика. Д-р Кованджийска беше изключително мила и отговори на всичките м въпроси. По време на самата процедура беше много внимателна и аз ѝ имах абсолютно доверие. Процедурата струва 700 лв.

Много от вас сигурно се чудят как протича самата процедура, боли ли, как се възстановяваш след това… Процедурата трае около 20-30 минути, като преди това на лицето ви се нанася обезболяващ гел. От него лицето изтръпва, но това не е чак такъв проблем. По време на процедурата усещах парене и съвсем лека болка, не е нищо страшно. Нямах абсолютно никакъв проблем да изтърпя процедурата – усещанетo е подобно на това, което усещате при лазерна епилация. Тук можете да видите кратко видео от самата процедура:

Веднага след лазерния рисърфисинг можете да видите малките бели точици, където лазерът е изгорил кожата. Тези точици хващат корички, които по време на възстановавянето се обелват. Тук можете да видите как изглежда кожата веднага след процедурата:

Вечерта след процедурата усещах дискомфорт на лицето си – лицето ми се зачерви и отече, усещах парене и опъване. Но това не продължи дълго – на следващия ден нямах никакви оплаквания, освен зачервеното и леко подуто лице. Това видяхте в първия ми влог преди Коледа – повярвайте, само изглеждаше страшно, изобщо не ме болеше 🙂

лазерен рисърфисинг
Ден 1

Зачервяването спадна на следващия ден, а след още няколко лицето ми започна да се бели. Отдолу можеше да се види новата здрава и розова кожа.Възстановяването трае около месец, като при мен коричките се обелиха след 5-6 дни. Задължително е около седмица след лазерния рисърфисинг да си седите вкъщи, за да не излагате лицето на вредните влияния навън, особено на слънце.

По време на възстановяването е много важно да използвате слънцезащитен крем с фактор минимум 50 (моят е със SPF100), хидратиращ крем и да го почиствате с нещо, което няма допълнително да изсуши кожата – аз избрах мицеларна вода. Първата седмица забравете за всякакъв грим, ексфолиращи четки за лице и други подобни – трябва да оставите кожата да се възстанови сама, без да белите коричките,те сами ще си паднат.

лазерен рисърфисинг
Ден 4 и 5 – коричките започват да падат

След като кожата ми се обели и минаха около 2 седмици, започнах да се връщам към старите си продукти, като единствено с четката Clarisonic Mia 2 изчаках повече. Около месец е нужен на кожата ви, за да се възстанови и за да видите резултатите. Но е много важно да знаете, че вашите ангажименти не приключват с кремчетата и антибиотика(забрави да спомена, че пих антибиотик първите дни) през първия месец. Следващите няколко месеца, а според мен изобщо занапред, не трябва да си показвате носа навън без да сте нанесли крем със слънцезащитен фактор минимум 50, защото новата кожа е много чувствителна към слънцето и лесно могат да се образуват пигментни петна.

Първото нещо, което ми направи впечатление, след като коричките ми се обелиха, е, че кожата ми е станала много гладка. Това нещо много ме зарадва. Останалите резултати, които забелязах след по-дълъг период след процедурата, са изравнена текстура, по-свити пори, почти никакви пъпки и едно цялостно освежаване на кожата. Видимо възстановяването е минало добре и кожата изглежда сияеща и чиста, петънцата са по-малки и се надявам занапред напълно да изчезнат, защото производството на колаген, стимулирано от лазерния рисърфисинг, продължава няколко месеца след самата процедура.

B and A 1
Преди и след процедурата
лазерен рисърфисинг
Преди и след процедурата
лазерен рисърфисинг
Преди и след процедурата
лазерен рисърфисинг
Преди и след процедурата

Това са моите резулати след само една процедура, като за по-дълбоки белези и бръчки, се препоръчват 2-3 процедури за постигане на максимални резултати. Следващата процедура може да бъде направена след около 4-5 месеца.

Бих препоръчала лазерния рисърфисинг на хората, които искат цялостно да обновят и освежат кожата си, а също и на хората, които са прекарали по-тежки форми на акне и искат отново да имат гладка и чиста кожа.

Благодаря на клиника Виа-Медика и на д-р Кованджийска за прекрасното отношение и сияйната кожа!

А вие пробвали ли сте подобни процедури? От кои сте доволни?

 

XOXO

Joe