Здравейте, дриймъри,
Днес ви споделям мнението си за „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“ на Дейл Карнеги. Тази книга официално се намества в класацията ми за най-полезни книги, които трябва да прочетете.
В нея Карнеги не само обяснява какво е безпокойството и как то ни вреди, но и ни дава структурирани и практически насоки как точно да се справим с него и да живеем щастлив и спокоен живот,  да се развиваме успешно във всяка сфера и всичко това е подкрепено с лични примери и истории на хора, които са се справили с този проблем и техните размисли как са стигнали до решението. 
Винаги много съм харесвала стила на Дейл Карнеги и тази книга затвърди мнението ми. Точен и ясен изказ, без абстрактни размисли за обръщане към себе си. Само ясно формулирани и структурирани съвети, разделени в няколко глави. Цялата подредба на книгата върви в определен ред, а след всяка глава следват и обобщени най-важните съвети от нея. За мен това е практично ръководство, което помага на хората лесно и с конкретни насоки и действие да преодолеят безпокойството. Винаги съм обичала и предпочитала практични и приложими веднага, в този момент, съвети и тази книга дава точно това. 
 Аз лично си извадих много полезна информация от книгата и веднага започнах да прилагам дадените съвети. Важното в случая е, че авторът показва как отново да поемем контрол над живота си и начина, по който действаме и мислим. Съветите, дадени в книгата, не са просто размишления на автора, а практики, дейности и начин на мислене, които са изпитани и прилагани през годините от хора с раличен начин на живот, професия и бекграунд. Харесаха ми примерите от реалния живот и реални ситуации, действат вдъхновяващо и помагат да разбереш въздействието, което тези принципи имат върху реални хора.
“Как да преодолеем безпокойството” не е книга, която прочиташ веднъж и забравяш за нея. Самият Карнеги съветва тя да стане настолно четиво и да се препрочита многократно. Също така, съветва да четем с разбиране и да си подчертаваме важните за нас моменти, за да можем след това бързо и лесно да се връщаме към тях. 
Споделям и някои от любимите ми съвети от книгата, като това е само малка част от богатството, което ще откриете в нея и ви съветвам да я прочетете: 
  1. Живейте в херметизирания отрязък на днешния ден 
  2. Практическата и магическа формула за справяне с всеки проблем (която се оказа, че прилагам от години и доказано работи) – открийте кое е най-лошото, което може да се случи във вашата ситуация/проблем, приемете и се примирете с най-лошия вариант, след това помислете какво можете да направите сега и действайте.
  3. Прогонете безпокойството от ума си, като постоянно си намирате работа 
  4. Не вдигайте шум за дреболии
  5. Животът ни е това, което мислите го правят 
  6. Не отделяйте и минута да мислите за хората, които не са ви приятни 
Препоръчвам я на абсолютно всеки, който живее днес и иска да има спокоен, щастлив и пълноценен живот, а на хората, които в момента преминават през трудности и страдат от безпокойство – какво ще стане, кога ще стане, защо това става или не става така, страх от утрешния ден, трудности с превъзмогването на минали събития и травми – тази книга е точно за вас. Вземете нещата в свои ръце и променете начина си на мислене с помощта на Дейл Карнеги. Сигурна съм, че в нея ще откриете точно надеждата, подхода и конкретните стъпки как да решите 99% от проблемите си. 
XOXO
Joe