Здравейте, дриймъри,

Днес съм ви подготвила мини ревюта на трите книги на Остин Клиън – “Кради като артист”, “Покажи своето творчество” и “Продължавай напред”. Книгите са бестселъри на New York Times и в този пост ще разберете моето мнение за тях.

Кради като артист” е първата книга от поредицата му, в която представя 10 принципа, които ви помагат да откриете, развиете и съживите творческата си същност без значение в каква сфера се развивате – писане, рисуване, музика, реклама, фотография и още много други. Книгата е много кратка и лесна за четене, прочетох я за два часа, съдържа принципи, които всеки може да приложи в живота, без значение дали се занимавала с творчество професионално или като хоби, или просто искате да бъдете по-креативни в работата си. Клиън съветва да търсим, смесваме, преосмисляме и доразвиваме творчеството създавано преди нас. “Кради като артист” е лека и вдъхновяваща, изпълнена е с интересни илюстрации и арт решения, типични за автора и неговото творчество. Впечатлението ми за книгата е, че мотивираща, особено в моментите, когато сте загубили вдъхновение или сте в творческа криза. Няма нищо излишно, информацията е кратка, ясна и поднесена с много примери и от опита на творчески личности и артисти от различни сфери. Може би вече прилагате част от съветите на Остин, но може и да се изненадата от някои от тях. Определено разпуснат с тази книга и денят ми започна положително.

Покажи своето творчество” е една идея по-дълга и информативна. Отново следва същия стил на оформление и визуално представяне, стилът на писане и изказът продължават да бъдат леки, максимално близки до читателя. Съветите в тази книга са свързани с това как да промотираме работата и творчеството си, как да достигнем до повече и правилни хора, как да комуникира с хората, как да ангажираме аудитирията, как да откриете съмишленици и още. Книгата е с актуални съвети, приложими във време като нашето време, когато всичко се случва онлайн. Полезна е за хора, които по принцип не са свикнали да се самопромотират, а имат нужда да се погрижат за себе си, работата си и бизнеса си. Според съветите не са универсални, защото са фокусирани върху представянето и споделянето на работата ни онлайн, а не винаги това е приложимо. В моя случай и работа бяха доста полезни.

Продължавай напред” е най-новата книга от Клиън, която е малко или много продължение на първата и съдържа 10 начина да останем креативни в добри и лоши дни. Тук ще прочетете съвети, които в голяма част не бяха новост за мен, но са полезни и е хубаво да ни се напомнят. Принципите са по-скоро насочени към това как да се справим с трудните моменти, как да бъдем продуктивни, как да не губим фокус, да намерим смисъл в това, което правим и да не забравяме, че трябва да действаме сега и да не чакаме далечен момент или условия, защото сега имаме всичко, което ни е необходимо, за да видим вдъхновен, творчески и продуктивен живот. Живот, в който се чувстваме щастливи и удовлетворени.

Като обобщение бих казала, че и трите книги са полезни, практични и леки за четене. С тях не само ще разпуснете, но и ще се мотивирате да направите някаква промяна в живота, работата и творчеството си. От трите най-любима ми остана първата, а на вас?

От издателство AMG Publishing предоставиха код за 10% допълнителна отстъпка за моите последователи – Ivana, и можете да го комбинирате с вече активното намаление в сайта им и може да поръчате тази или други книги от сайта им тук. С този код получавате 10% допълнителна отстъпка, но също така подкрепяте и мен, защото аз получавам малък процент от стойността на поръчките. Много ви благодаря за подкрепата!

Споделете ми вдъхновяващи книги, които сте прочели наскоро! Винаги съм в търсене на идеи и ще се радвам да разбера кои са ви харесали!

XOXO

Joe