Здравейте, дриймъри,

Днес съм ви подготвила кратък, но съдържателен списък на книгите, които прочетох през последните седмици и моето мнение за тях. Близнакът в мен се лута между жанровете, затова има разнообразие от стилове и истории, но пък така всеки ще намери нещо за себе си. Ето и кои са книгите, които избрах:

Където пеят раците – Дилия Оуенс
Романът ми беше препоръчан от много от вас и разбирам защо ви е харесал толкова. Действието се развива на два плана. От една страна книгата проследява животът на Кая – изоставена от семейството си и принудена да се оправя сама с трудностите в живота от детска възраст. От друга страна ставаме свидетели на разследването на мистериозно убийство и процеса срещу заподозрения убиец.

Частта с детството на Кая ми беше тежка за четене и тук имах колебание да оставя книгата, но се радвам, че не го направих. Защото с настъпването на нейните юношески години и първата ѝ любов, нещата се заплитат и стават все по-интересни и обвързани с убийството, чието разследване става още по-объркано. Втората половина от книгата прочетох за няколко часа и наистина нямах търпение да разбера правилни ли са моите предположения и може ли обърканата и наранена Кая да живее нормално. Няма да ви издавам финала, но ви препоръчвам книгата за разтоварване.

Икигай – Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот – Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Прочетох/изслушах първата си аудио книга! Йей! Но за това ще си говорим друг път, днес на фокус е книгата Икигай и моето мнение за нея. Цялостно ми се стори приятна за слушане и пълна с много полезна информация. Знаете, че живо се интересувам от темата как да бъдем здрави, щастливи и да живеем пълноценно.

Книгата ме зарадва по две причини – първо, открих, че вече прилагам някои от съветите в ежедневието си. Второ, научих много нови неща, които могат да ми бъдат полезни. Авторите разкриват тайните на японските дълголетници, най-вече на тези от островите Окинава, като провеждат редица интервюта и систематизират информацията. Една от техните тайни е разбирането за Икигай – причината да живееш, нещото, което те кара да ставаш всяка сутрин с ентусиазъм, страстта за живот, дейност, която те кара да се чувстваш жив и да твориш. Наистина вярвам, че щасливите и здрави хора, които се радват на живота, имат своя Икигай – мисията, целта, която ги води напред и им носи удовлетворение. Затова е време всеки от нас да се замисли кое е това занимание, дейност, творчество или хоби, което кара времето да спре, и да започне да го прави по-често.

Останалите тайни на японските дълголетници също са доста интересни и си заслужават вниманието – знаете колко е важно с какво се храните, а в книгата ще разберете и с какво се хранят дълголетниците, ще разбере защо е важно да имате вашия близък кръг от хора за подкрепа, защо трябва да сме винаги любопитни и да учим цял живот, защо трябва да почиваме, но и да бъдем активни, да приемаме нещата спокойно и още много други. Бърза за прочитане и с много ценна информация, книгата е подходяща за всеки и е чудесна основа за бъдещо задължаване в темата за здрависловния и щастлив живот.

4-часовата работна седмица – Тимъти Ферис

Тази книга имам от доста време и едва сега ѝ дойде момента. Купих я за вдъхновение преди да напусна работа и да се заема с личните си проекти, но и без нея нещата при мен се случиха. Определено 4-часовата работна седмица е от книгите, които ме оставят със смесени чувства. От една страна откривам ценни съвети и информация, нова гледна точка и неща, което да приложа на практика. От друга страна не смятам, че всички съвети са приложими за България и за всеки човек като цяло, защото сме различни и не за всеки висшата цел е да живее на ново място в чужбина на всеки няколко месеца и да ръководи онлайн магазин, както е при Тим Ферис.

Полезни ми бяха съветите за поставяне на краткосрочни цели – нещо, което правя от години и работи чудесно за мен. Имах нужда и от идеите му как да организирам времето си, как да се фокусирам върху важните неща, как да бъда по-продуктивна. Много харесвам и правилото 80/20, което той успешно ни учи да прилагаме. Но не толкова приложима за мен беше информацията как да намалим работното си време и тактиката да излъжем шефа си, че работим от вкъщи. Като човек сменил офиса с работа вкъщи, ще ви кажа, че няма нужда от чак такива планове и схеми. На кого ще бъде полезна – на тези от вас, които искат да се занимават с предприемачество, онлайн търговия, фрийланс. За останалите има малка част, която би била полезна, но ще изчетете и доста излишна информация, с която според мен не трябва да си губите времето. Най-общо бих разделила книгата на две половини – първата беше интересна, чете се бързо и аз лично си извадих доста информация. Втората половина – за мен беше загуба на време и запълване на страници. Бих я пропуснала.