Здравейте, дриймъри,

Коледа наближава и е време за коледни сладки! И трите идеи са лесни, обещавам, и ще зарадват всички членове на семейството!

В днешният пост моите приятели от BILLA ме предизвикаха да напазарувам и приготвя коледни сладки, като го направя по най-изгодния начин – с новата BILLA карта и специалните отстъпки, които тя носи. За нея ще ви разкажа малко по-надолу, защото нейните възможности наистина са интересни. Всички съставки за днешните рецепти са закупени от тях, като не само приех предизвикателството им, но и сътворих 3 варианта за сладки. Имаше голямо разнообразие на пекарски продукти и ядки, затова реших да се възползвам. Да се захващаме за работа!

Коледни сладки с шоколад

Щом видях шоколадовия кувертюр на щанда с останалите сладкарски помощници, знаех, че трябва да направя шоколадови сладки! Имаше два варианта, аз се спрях на черния шоколад, но имаше и млечен за любителите на традиционния вариант. Ето и какво още купих за тази рецепта:

Съставки:
2 ½ ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. растителна мазнина – разтопено кокосово масло или олио, може да използвате по ваш избор
100 мл бадемово мляко – можете да използвате и друго по ваш избор
1 чия яйце – вие можете да използвате обикновено яйце 😊
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
Ванилия
Шоколадов кувертюр
Захарна декорация по избор – пръчки, перлички, различни форми. Можете да използвате и кокосови стърготини
Брашно за поръсване

Приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 180 градуса. В голяма купа разбъркайте добре сухите съставки, в по-малка – течните с чия яйцето. Как приготвям чия яйце – смилам на блендера 2 ч.л. чия и я смесвам с 4 ч.л. вода, оставям настрани за известно време. Следващата стъпка е да изсипете течните при сухите съставки и започвате да разбърквате и размесвате. Накрая трябва да получите маслено тесто, което не се разпада.

На голяма дъска поръсвам малко брашно, вадя част от тестото и го разточвам до 3-4 мм дебелина. В случая разточвах с релефна чаша, затова може да ви се струва, че сладките имат лек релеф. Може да го използвате и като част от декорацията. Пристъпваме към рязането на сладките – аз използвам коледни формички – човече, елха, ангел, камбанка, но можете да ги оформите по желание в други форми. Прехвърлям изрязаните сладки в тава с хартия за печене и пека около 8-10 минути на 180 градуса. Хвърляйте им по едно око 😊

След като ги извадя, ги оставям да изстинат. През това време разтапям шоколадовия кувертюр на водна баня. Декорирането е лесно – с малка лъжица взимам по малко от шоколада и правя ивички върху сладките – при елхичките стана като гирлянд. Другият вариант е просто да ги намажете или топите в шоколада. Оставям сладката с вече нанесен шоколад и преди той да стегне слагам от захарните декорации. Когато шоколадът изстине, те остават залепени за него. Ако не искате да използвате такива декорации, можете да използвате кокосови стърготини, които чудесно имитират сняг. Този вариант сладки изисква най-много време за декорация и след това за стягане. Оставете ги поне за час-два, за да сте сигурни, че кувертюрът е стегнал напълно.

Коледни сладки с ядки

Както ви казах по-горе, по време на пазаруването и подготовката за този пост открих много неща, които ми грабнаха окото. На щанда с ядките имаше голям избор, затова грабнах един пакет кашу и един пакет Специален микс от серията на BILLA, който съдържа различни ядки – кашу, бадем, лешник, бразилски орех, пекан и други. Точно, каквото ми трябваше, за моята втора идея.

Съставки:
2 ½ ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. растителна мазнина – разтопено кокосово масло или олио, може да използвате по ваш избор
100 мл бадемово мляко – можете да използвате и друго по ваш избор
1 чия яйце – вие можете да използвате обикновено яйце 😊
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
Ванилия
100 г кашу, което смлях на блендера
Ядки за декорация – аз използвах Специален Микс

Приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 180 градуса. В голяма купа разбъркайте добре сухите съставки, в по-малка – течните с чия яйцето. Тук към сухите съставки добавете блендираното кашу. Следващата стъпка е да изсипете течните при сухите съставки и започвате да разбърквате и размесвате. Накрая трябва да получите маслено тесто, което не се разпада

При този вариант оформих малки парчета от тестото, правя ги на топче и леко го сплесквам, за да станат по-плоски. Така ги нареждам върху хартия за печене в тава. Накрая слагам по 1-2 ядки на всяка сладка. Пека за 8-10 минути във фурната, като наглеждам, за да не прегоря ядките.

Джинджифилово-канелени коледни сладки

Ginger cookies са си класика за сезона, в моя прочит добавих канела и индийско орехче за още повече аромат. Вкъщи ухае на Коледа след тези сладки! Ето как ги приготвих:

Съставки:
2 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. растителна мазнина – разтопено кокосово масло или олио, може да използвате по ваш избор
100 мл бадемово мляко – можете да използвате и друго по ваш избор
1 чия яйце – вие можете да използвате обикновено яйце 😊
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
Ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
Брашно за поръсване

Приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 180 градуса. В голяма купа разбъркайте добре сухите съставки, в по-малка – течните с чия яйцето. Ако не обичате някоя от подправките, които съм използвала, не я слагайте. Ако обичате канела – сложете повече. Тук можете да се развихрите. Следващата стъпка е да изсипете течните при сухите съставки и започвате да разбърквате и размесвате. Накрая трябва да получите маслено тесто, което не се разпада.

На голяма дъска поръсвам малко брашно, вадя част от тестото и го разточвам до 3-4 мм дебелина. За тези сладки отново използвах коледните формички. Прехвърлям изрязаните сладки в тава с хартия за печене и пека около 8-10 минути на 180 градуса. Хвърляйте им по едно око 😊

Това бяха трите лесни рецепти за коледни сладки! А сега е време да ви споделя защо избрах да пазарувам с новата BILLA карта:

• Над 1000 продукта с трайно ниски цени, извън специалните промоции – отбелязани
със зелен етикет на регала в магазина
• 10% отстъпка за рождения ти ден – две седмици преди и три месеца след празника
• можете да използвате BILLA APP, когато сте забравили пластиката
• Персонализирани оферти, съобразени с индивидуалното търсене и вкус
• 25% отстъпка на продуктови категории всеки петък и събота
• Седмични отстъпки на любими марки
• Кампании за лоялност – ексклузивни промоции, възможност за участие в томболи и игри с награди

Ако решите да се регистрирате за новата карта, можете да го направите лесно чрез попълване на хартиен формуляр в магазина, на терминал в по-големите магазини на веригата, през сайта на BILLA или като свалите приложението BILLA APP. Важно е да знаете, че старите карти ще бъдат валидни до 10.03.2021 г., но предоставят единствено ограничен брой предимства.

Надявам се, че с днешния пост съм ви вдъхновила да пробвате нещо ново и да създадете уют за коледните празници у дома! Ако решите да пробвате рецептите, ще се радвам да ми пишете и да ми споделите снимки! Нямам търпения да разбера коя е любимата ви рецепта от трите и как сте декорирали вашите сладки!

Весели празници! Бъдете здрави!

Този пост е в партньорзтво с BILLA.