Здравейте, дриймъри,

В днешният пост ще ви споделя мнението си за 3 книги за разтоварване и добро настроение – Хюга Ваканция, Малък наръчник по люка и Злият крал, които прочетох през последните дни на 2020 и началото на 2021 година.

Хюга ваканция от Роузи Блейк – прочетох я около Коледа и наистина ме зареди с много добро настроение. Лека за четене, приятна и романтична история и хюга елементи – това ще откриете в нея.

Младата датчанка Клара преобразява магазинче за играчки в малко градче, а с това връща и уюта, топлината и близостта между местните, които сякаш са забравили да се радват на малките неща в живота – любимите хора, топлата чаша чай, приятелство и споделянето на моментите с близките хора. Ще разберете и може ли работохолик, водещ забързан начин на живот в големия град, да се промени и да забави темпото.

За мен беше удоволствие да я прочета, да си почина с нея и дори ми помогна да избягам от някои неприятни ситуации, в които имах нужда да се фокусирам върху нещо друго. Напомни ми да се наслаждавам и да оценявам на настоящия момент и да си създавам сама това усещане за топлина и спокойствие, което датчаните ценят. Ако харесвате философията на хюга, тази романтична история ще ви хареса и ще ди напомни нейните основни принципи, препоръчвам ви я с две ръце.

Малък наръчник по люка от Майк Викинг – Един датчанин в търсене на щастието по света. Знаете, че съм голяма почитателка на автора, първата му книга ми е настолна, а тази е чудесно нейно продължение.

В наръчника по люка (щастие) Майк ни разкрива своето любитно изследване – кое прави хората щастливи, къде живеят най-щастливите хора, кои са основните фактори, които влияят на нашето щастие и какво можем да направим ние самите. Общността, парите, спокойствието, сигурността – коя е тайната на щастливите хора? Всички щастливи хора си приличат и не, не живеят само в Дания и няма нужда да се местите там, за да откриете щастието. Хората от цял свят могат да бъдат щастливи, променяйки някои малки и големи неща в начина си на живот, на общуване и на мислене.

Книгата е ненатоварваща и бърза за четене, не натрапва мнението на автора, а го поднася много внимателно и го подкрепя с изследвания и статистики, а най-хубавото е, че в края на главите има и съвети, които да приложите и истории на истински хораи какво са променили те в живота си. Няма как да не отбележа и дизайна на книгата, който намирам за перфектен и изпипан – красиви и вдъхновяващи снимки и илюстрации, форматът също ми беше много удобен, а корицата е радост за очите. Можете да подарите Малък наръчник по люка на близък или на себе си, и в двата случая няма да сгрешите.

Злият крал от Холи Блек – това е втората част от трилогията Вълшебният народ, която ме грабна и не ме остави до края. Прочетох я за нула време, защото историята е пленителна, обратите са неочаквани (нещо, което научих от първата книга) и героите преживяват вълнуващи промени. Кардан вече е крал, Джуд е негов сенешал и всъщност тя тайно ръководи кралството на феите, заради тайната сделка, която сключи с него в края на първата част. Книгата е доста мрачна, няма да скучаете с нея, защото и този път сякаш всички са срещу горката Джуд, но не се залъгвайте – тя е по-силна от всякога.

В продължението на Жестокия принц ще разберете до къде ще стигнат Джуд и Кардан в отношенията си, кой ще я предаде, кой ще се опита да я убие, кой ще успее да я плени и дали тя ще запази властта си над короната. Определено вълнуващо приключение с много обрати, а краят отново ме остави искаща още. Мисля, че тази трилогия ще се превърне в една от любимите ми фентъзи истории и ако и вие обичате да се потапяте във вълшебни светове, дайте ѝ шанс. Холи Блек няма да ви разочарова.

А кои са книгите, които вие прочетохте през последните седмици? Бихте ли ги препоръчали? Споделете в коментар!