Здравейте, дриймъри,

Днес ви споделям моето мнение и впечатления от книгата на д-р Габор Мате – Когато тялото казва Не.

Защо се разболяваме? Има ли връзка между емоционалното и психичното ни състояние и нашето здраве? Защо гените за болести се отключват при някои хора, а други ги носят в ДНК-то си, но никога не се разболяват? Влияе ли външната среда на физическото ни състояние и до колко детството ни дава отражение на здравето ни след години? Има ли тип характер, който предразполага към тежки и злокачествени заболявания?

На всички тези и още много въпроси отговаря д-р Габор Мате в книгата си, която намерих за доста интересна и прочетох за 4 дни, въпреки обема ѝ и че на места ми идваше малко по-тежка и суха.

Книгата е изпълнена с разкази на хора, болни от различни болести, с които авторът илюстрира нагледно как се отрязват емоциите и скрития стрес на нашето здраве, припомня колко важна връзка имат емоциите ни с разболяването и излекуването, или най-общо казано – когато ние не умеем да казваме Не, нашето тяло казва Не вместо нас. Габор Мате анализира влиянието на стреса върху редица тежки и хронични заболявания. Ще научите как изразяването на емоциите или подтискането им влияят върху тялото ни, обяснено научно с разбираеми думи. Как отношенията ни с нашето семейство може да даде отражение години по-късно.

Ако трябва да съм честна, разказите и тъжните истории ми дойдоха в повече, доста неща се повтаряха, и от тук може би идва по-големият обем на книгата, който можеше да бъде спестен. Бих казала, че книгата ми беше полезна, за пореден път ми напомни колко е важно да се грижим не само за физическото си здраве, но и да обръщаме подобаващо внимание на емоционалното и психичното си здраве, да поставяме здравословни граници в отношенията си и да отстояваме себе си, за да бъдем здрави и пълноценни.